Weetjes

Hoe kies je de juiste architect?

Er zijn heel wat architecten en zelfs voor mij als vakman is het moeilijk om door de bomen het bos te zien. Je informeert je dus beter grondig. Uiteraard wil je een architect die je plannen omzet in werkelijkheid en die je wensen begrijpt, maar hoe vind je die? Ik geef je alvast een aantal tips om een architect te vinden die perfect bij je past.

1. Regio

Architecten werken meestal regionaal. Kies je voor een architect die niet te veraf woont, dan spring je al eens sneller binnen, waardoor de communicatie vaak wat vlotter loopt. Bovendien is de kans ook groter dat hij/zij geregeld op de werf langsgaat. Bovendien kent de architect vaak de lokale aannemers, wat de werken al wel eens wat vlotter wil laten gaan.

2. Referenties

Je wil natuurlijk zien wat de architect al gerealiseerd heeft. Dit spreekt vaak voor zich. Probeer vooraf goed in te schatten wat je van een architect mag verwachten. Google je architect, blader eens door vaktijdschriften of ga aanbellen bij huizen die je mooi vindt en vraag wie de architect was. Informeer zeker ook eens bij bestaande klanten en vraag naar hun ervaringen.

3. Kies een stijl

Architecten hebben vaak een kenmerkende persoonlijke stijl en die ligt je of niet. Natuurlijk zijn er ook allrounders te vinden die elke stijl aankunnen. Zeker als je een passiefhuis of een lage-energiewoning wil bouwen, kom je al snel bij dezelfde architecten terecht. Een architect vinden die je smaak begrijpt en kan/wil uitvoeren is al een grote stap vooruit. Voor de uitvoering zorg ik als vakman wel.

4. Ga voor een klik

Praat met een aantal architecten en ga op zoek naar de klik. Soms moet je wel een aantal architecten spreken voor je een goed gevoel hebt. Luister naar de architect zijn opvattingen, bekijk wat werk en leg hem jouw ideeën voor. Check of je op dezelfde golflengte zit en of er een klik is. Dit is ook al het moment om het ereloon ter sprake te brengen, je architect moet natuurlijk wel te betalen vallen.

Kan je echt geen beslissing nemen en weet je niet wie kiezen, dan kan je ook tegen betaling een voorontwerp laten maken. Zo heb je nog meer input om een weloverwogen beslissing te nemen.

Meer weten over architecten, nood aan advies, of wil je weten met welke architecten ik zelf vlot samenwerk? Aarzel dan niet me een seintje te geven. Ik sta je graag met raad en daad bij. 

Recente artikelen