7 tips voor duurzaam bouwen en verbouwen
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook bij het bouwen of het verbouwen van je huis ga je maar beter duurzaam aan de slag. Niet alleen geeft het een goed gevoel, je werkt ook actief mee aan betere wereld en steekt vaak op lange termijn ook nog geld in je zak.Ik geef je alvast een aantal tips mee hoe je duurzaam aan de slag kan als doe-het-zelver.
1. Investeer ruim in isolatie
Niets betaalt zich sneller terug dan een goede isolatie. Neem de muren, je dak en de vloeren onder handen. Je verspilt veel minder energie en dat merk je al snel op je energiefactuur. Over-isoleren is quasi onmogelijk.
2. Grote ramen gericht op het zuiden
In de winter kan je heel wat kosten besparen als je je huis verwarmt met grote ramen op het zuiden gericht. In de zomer kan een goede zonwering dan wel van pas komen. Je wil van je huis immers ook geen sauna maken. Een andere tip? Een strategisch geplaatste boom die voor schaduw zorgt kan wonderen doen.
3. Verwarm energiezuinig
Het rendement van verwarmingsinstallaties wordt alsmaar hoger, dus je oude installatie vervangen kan heel wat opleveren. Let wel de hoogste rendementen worden enkel gehaald als ze op lage temperatuur werken.
4. Bespaar niet op kwalitatieve materialen
Als ervaren bouwexpert kan ik je één ding verzekeren: bespaar niet op je materiaal. Kijk naar kwaliteitsgaranties en durf te investeren in deugdelijk materiaal dat jaren meegaat. Zorg ook voor een correcte plaatsing of laat het doen door een vakman. Slecht geplaatst materiaal kan voor problemen zorgen.
5. Kies voor duurzame energie
Als je kiest voor energie uit hernieuwbare bronnen werk je actief mee aan duurzaamheid. Zonnepanelen zijn zeker het overwegen waard, maar je kan ook voor een energieleverancier kiezen die met windenergie en/of andere schone energie werkt.
6. Beperk je waterverbruik
Beperk je verbruik tot het essentiële. Een dubbele spoelknop op het toilet, een waterbesparende douchekop en het beperken van warm water, het zijn maar enkele zaken die het milieu minder belasten. Ook het hergebruiken van regenwater valt te overwegen.
7. Omring je met de nodige vakkennis
Ga je bouwen zorg dan voor een vakkundige architect en competente vaklui. Omring je met specialisten die thuis zijn in duurzaam bouwen. Vraag zeker wat duurzame realisaties op.