Ramen en deuren

Rolluiken als zonwering

Nu de temperaturen hoog oplopen krijg ik weer geregeld de vraag van mensen, hoe we de warmte kunnen counteren en het koel houden in huis. Omdat airconditioning niet voor iedereen betaalbaar is, kunnen rolluiken als zonwering zeker een valabel alternatief vormen, hieronder geef ik even mee waarom.

Rolluiken bewijzen het hele jaar door hun nut

Rolluiken vormen niet alleen de perfect zonwering, ze hebben ook nog heel wat andere troeven in huis. In de zomer bewijzen ze zonder twijfel hun nut, maar de rest van het jaar zorgen ze ook voor een lagere energiefactuur. Bovendien verhogen ze de inbraakveiligheid van je woning, wat toch ook mooi meegenomen is.

Wil je een optimaal resultaat kies dan voor rolluiken die perfect bij de stijl van je huis en je ramen en deuren passen. Tegenwoordig is deze vorm van zonwering in heel wat kleuren en stijlen verkrijgbaar. Zorg dat je rolluiken matchen met je gevelsteen. Deze vorm van zonwering is nog steeds niet goedkoop, dus een weloverwogen keuze van je rolluiken valt zeker aan te raden. Laat je rolluiken steeds installeren door een vakman en win het nodig advies in. Alleen op die manier bereik je het beste resultaat.

Verschillende mogelijkheden

Rolluiken bestaan overigens uit 2 delen, de zogenaamde kast en het rolluik zelf. Weet dat je kan kiezen uit verschillende materialen en dat er verschillende soorten rolluiken bestaan. Zo zijn er inbouw-, opbouw- en voorzet rolluiken. Al deze rolluiken kunnen dienen als zonwering, maar het is een beetje afhankelijk van de plaats die je hebt, welk systeem voor jou het best geschikt is.

Je kan kiezen voor handmatig bediende rolluiken, maar tegenwoordig zie ik meer en meer elektrische rolluiken opduiken. Dit scheelt toch wel wat inspanning, want deze zijn voorzien van een motor die de zonwering automatisch op en neer doet gaan. Handig in een landje met wispelturig weer zoals het onze.

Kies voor vliegendeuren en -ramen

Mag ik je trouwens nog een tip meegeven die weinig met zonwering of rolluiken te maken heeft, maar in de zomer zeker zijn meerwaarde zal bewijzen? Wil je niet enkel de zon buiten houden, maar ook lastige vliegen en muggen: kies dan voor vliegenramen en –deuren. Ze vergen maar een kleine investering, maar ze houden heel wat ongewenste diertjes buiten.

Uiteraard kan je zelf beginnen klussen en zelf een vliegenraam maken, maar een vakman blijft altijd de beste keuze en kan het vaak nog veel sneller ook. Bovendien hoeft het inzetten van een specialist vaak niet veel meer te kosten.

Recente artikelen