Weetjes

Optimaal ventileren, hoe pak je dat aan?

Ook voor mij als bouwexpert zijn de warme periodes best heftig, maar omdat ik thuis ben in ventilatie en airco kan ik de hitte wel de baas. Graag deel ik met jullie een aantal zaken en tips om optimaal te ventileren. Uiteraard doet een airco wonderen, maar dat is redelijk duur en er zijn nog heel wat andere opties.

Ventilatie is goed voor de gezondheid

Uiteraard kan een goede ventilatie helpen tegen de hitte, maar ook voor je gezondheid is het zeker en vaste een pluspunt. Tegenwoordig zijn alle moderne woningen uitgerust met een ventilatiesysteem, maar is dit bij jou niet het geval dan kan je ventileren door de ramen op een kier te zetten. Eigenlijk moet je je ramen voortdurend op een kier zetten, al verlies je in de winter op deze manier natuurlijk wel warmte. Wil je goed ventileren dan is het nuttig om te investeren in ramen met ventilatieroosters of een ventilatierooster te voorzien in de buitenmuur.

Welke ventilatie voorzien in nieuwbouw

Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht in nieuwbouw en bij grote renovaties. Op welke manier je ventileert daar ben je vrij in en er zijn verschillende methodes. Zo kan je kiezen voor een volledig natuurlijk of een mechanisch systeem, maar ook een combinatie van beide is perfect mogelijk. Ventileren via het natuurlijke systeem is het goedkoopst, maar de nadelen ervan zijn dat het minder regelbaar en energiezuinig is. Bovendien kan het wel voor wat geluidshinder zorgen. Als handige doe-het-zelver kan je perfect zelf je woning van ventilatie voorzien, maar als professionele vakman sta ik je uiteraard ook graag bij en kan ik de volledige woning van de nodige ventilatie voorzien.

Waarom is ventilatie belangrijk

De redenen waarom je niet moet besparen op ventilatie? Ventileren en verluchten zorgt ervoor dat binnenmilieuvervuiling geen kans krijgt en dat is dan weer goed voor de gezondheid en het algemeen welzijn. Continu ventileren is de boodschap en minstens 2 keer per dag 15 minuten verluchten is ideaal.

Bestrijd de warmte met airco

Terwijl ventileren en goede ventilatie een noodzaak zijn kan je de warmte bestrijden met een goede airco. Door het plaatsen van airconditioning kan je in warme periodes je temperatuur binnen zelf regelen. Een goed geplaatste airco heeft in de zomer zeker een meerwaarde. Je kan er ook de luchtvochtigheid mee regelen en je zorgt ermee voor een gelijkmatige luchtverdeling

Let wel steeds op dat je geen te grote temperatuurschommelingen creëert, want daar kan je een verkoudheid aan over houden. Bovendien is een regelmatig onderhoud van je airco echt wel nodig.

Hou er als laatste puntje wel rekening mee dat airco’s veel energie verbruiken en dat je woning gesloten en goed geïsoleerd moet zijn als je je airco gebruikt. Wissel goed ventileren en de airco gebruiken dus af.

Wil je meer weten over hoe je optimaal kan ventileren of een ventilatiesysteem laten plaatsen, dan vertel ik je er graag meer over. Contacteer me gerust voor bijkomende info, ik help je als bouwexpert met plezier verder. 

Recente artikelen