Renoveren

Fris het jaar in met een nieuwe keuken

Er zijn ontzettend veel verschillende stijlen, materialen en mogelijkheden dat het zelfs voor mij als bouwexpert een lastige keuze kan zijn. En dan is het ook nog een behoorlijke klus, die ook nog eens een pak geld kan kosten. In dit artikel geef ik dan ook graag enkele tips mee voor het renoveren en installeren van een nieuwe keuken zodat je een beter beeld zal krijgen van je wensen.

Geen, veel of weinig kleur?

Volgens de kleurenwijzer hebben warme tinten, zoals rood en beige, een stimulerende werking op onze emoties. Daarom vind je deze tinten ook vaak in sociale ruimtes als restaurants. Zijn warme tinten niks voor jouw interieur? Dan kan je een koele tint overwegen, zoals blauw. Ook kan je kiezen voor natuurlijke materialen met neutrale tinten of wit als basis, met of zonder gekleurde details.

keuken met koele blauwe tint

Stoer, minimalistisch en toch elegant?

Is een stoer interieur iets voor jou? Overweeg dan eens om met natuurlijke materialen als beton ciré of hout te werken. Mocht je denken dat hout een dure optie is, dan denk je verkeerd. Een houten keukenblad hoeft niet veel te kosten, de prijzen liggen nogal uiteen en verschillen per houtsoort. Ik adviseer je er graag over!

Wanneer je liever voor een elegante look hebt, kan je het beste marmer of metallics toevoegen, bijvoorbeeld door een koperkleurige of bronzen kraan te kiezen.

Accessoires en details maken uiteindelijk echt de sfeer in de keuken, denk daarom ook na over de handgreepjes voor de keukenkasten. Tegenwoordig vind je deze in allerlei soorten en maten: van leren greepjes tot metalen knoppen.

Prachtige keukendecoratie

Het werkblad kiezen: een belangrijke keuze!

Een werkblad uitkiezen is de meest belangrijke keuze bij de renovatie van je keuken. Het is een permanent aanschaf, en iets dat je niet gemakkelijk snel zal veranderen. Marmeren keukenbladen zijn tegenwoordig erg populair, weet dat dit een duurdere optie is. Je betaalt hiervoor al gauw zo’n 250 euro per strekkende meter.

Het werkblad van je nieuwe keuken kiezen

Roestvrij staal heeft een moderne uitstraling, terwijl een dik houten blad juist weer een landelijk of stoer gevoel geeft. Een andere optie is hardsteen en als je graag een supermoderne keuken in je huis hebt, kies dan een strak wit glanzend blad van kunststof, dat ook nog eens super betaalbaar is.

 

Wat kies je voor de achterwand?

Alternatief voor een keukenachterwand

Bij het kiezen van een achterwand, is het belangrijk om het materiaal te beoordelen op hoe makkelijk het te reinigen is. Zo’n achterwand moet bestand zijn tegen vetspatten en zuren. Keukentegels zijn veruit de gemakkelijkste en beste optie. Ga bijvoorbeeld voor low-budget met metrotegels of kies voor een chique marmeren achterwand wanneer je iets meer budget te besteden hebt. Wanneer je fan bent van een stoere, industriële look, overweeg dan eens een bakstenen achterwand. Ik adviseer je er graag over!

De keukenkastjes

Waarschijnlijk heb je zelf al wel een idee wat voor keukenkastjes je graag in je keuken wil hebben. Het is hierbij handig om te bepalen hoeveel kastruimte je nodig denkt te hebben. En wat wordt de verhouding tussen open en gesloten kasten? Overweeg ook alternatieven voor keukenkastjes, en bedenk dat je met deurknopjes en handgrepen een unieke look kan geven aan je keuken.

De vloer

De keuken is een ruimte die snel vies wordt. Tijdens het koken komen er regelmatig spatten van olie en andere sappen op de vloer terecht. Daarom raad ik je aan om te kiezen voor een makkelijk te reinigen vloer. Ga bijvoorbeeld voor beton, tegels of een gietvloer. Die laatste optie kost je al gauw zo’n 100 euro per vierkante meter. Een houten vloer kan natuurlijk ook prima, maar is net iets minder makkelijk schoon te maken dan eerder genoemde opties. Tegenwoordig zijn er ook tegels in houtlook, een goede tussenoplossing!

Keukentegels in houtlook

Verlichting

Verlichting kiezen is nooit eenvoudig. In de keuken is goed licht noodzakelijk om te kunnen koken, maar een beetje sfeer kan ook geen kwaad. De ouderwetse gloeilampjes zijn terug van weggeweest en een goede en budgetvriendelijke manier van verlichten. Indirecte verlichting van de achterwand zorgt vaak voor sfeer. Hanglampen zijn vooral in een keuken met hoog plafond functioneel omdat ze de ruimte optisch dichter bij elkaar brengen. Mijn tip: kies voor dimbare ledverlichting, weliswaar iets duurder in aanschaf, maar het gaat langer mee en je kan zelf de intensiteit regelen.

De keukenindeling

Elegante nieuwe keuken

Ook dit is een belangrijk thema. Kook je graag thuis voor vrienden, dan is een open keuken met of zonder kookeiland vaak een goede keuze, omdat iedereen daar dan van het aperitief kan genieten terwijl jij voor ze kookt. Heb je een kleine keuken, dan is het vooral belangrijk om voldoende kastruimte te creëren. Dit kan je oplossen door in de hoogte te gaan werken. Ben je alleen of met zijn tweetjes en heb je niet vaak etentjes met vrienden thuis? Overweeg dan bijvoorbeeld een toog waar je twee krukken aan schuift. Dan kun je nog kiezen tussen een L-vorm of een lange keuken aan 1wand… Kortom, keuzes genoeg en daar help ik je graag bij!

Recente artikelen