Renoveren

5 tips om je woning (nog) beter te isoleren

Als vakspecialist merk ik het elke dag opnieuw: isoleren zit in de lift. Mensen geven meer om het milieu en natuurlijk ook om hun portefeuille. Goed isoleren zorgt ervoor dat je aardig wat centen kan besparen. Ik geef je alvast 5 tips mee om jouw woning (nog) beter te isoleren. Als je dan toch gaat renoveren of verbouwen, kan je hier maar beter rekening mee houden.

Tip 1 l Isoleer je dak

Door je dak te isoleren kan je niet enkel een premie meepikken, er gaat ook veel minder warmte verloren. Er zijn heel wat manieren mogelijk om je dak te installeren en een vakman helpt je bij de keuze. Een dampscherm bvb is trouwens een andere aanrader voor je dak. Dit beschermt het isolatiemateraal tegen vocht dat naar buiten wil.

Tip 2 l Neem je hele woning onder handen

Ga je toch aan het verbouwen en isoleren, neem dan gelijk je hele woning onder handen. Nieuw ramen met betere isolatiewaarden zijn vaak de eerste stap, maar verlies ook andere mogelijkheden niet uit het oog. Het is ook de moeite waard om gelijk de muren aan te pakken.

Tip 3 l Zorg dat luchtcirculatie mogelijk blijft

Als vakexpert kan ik het niet genoeg benadrukken: isoleren moet, maar ga niet overisoleren. Luchtcirculatie moet nog steeds mogelijk blijven. Je woning volledig luchtdicht maken zorgt voor condensatie, met schimmels tot gevolg. Warmte moet nog altijd ergens kunnen ontsnappen.

Tip 4 l Gordijnen kunnen helpen

Wat deze tip met isoleren te maken heeft? Wel, gordijnen zijn eigenlijk een makkelijke manier om je ramen extra te isoleren. Je kan wel aluminium, pvc of houten ramen installeren, maar een gordijn maakt net dat tikkeltje extra verschil. Ze helpen je de koude lucht mee vast te houden tussen het raam en het gordijn. Bovendien dragen gordijnen ook nog eens mee aan de uitstraling van je woning, wat natuurlijk mooi meegenomen is.

Tip 5 l Kieren, spleten en je brievenbus

Warmte ontsnapt door kieren, spleten en je brievenbus! Althans, wanneer je deze aan de voordeur hebt. Werk dus ook bij je brievenbus met een tochtklep of -borstel. Let ook op andere kieren en spleten en dicht deze.

Raadpleeg een vakman

Wil je je woning grondig laten screenen, nieuwe ramen die beter isoleren of andere ingrepen laten uitvoeren? Dan sta ik als bouwexpert natuurlijk voor je klaar. Ik bekijk graag samen met jou de mogelijkheden, breng de verbeterpunten in kaart en maak een offerte op om de isolatie van je woning te verbeteren. Het gaat hier om een investering die zichzelf razendsnel zal terugverdienen.

Recente artikelen