Nieuwbouw

4 punten om op te letten bij het kopen van nieuwbouw

De kogel is aan de kerk: je gaat een nieuwbouw kopen. Een goede beslissing, maar er komt heel wat bij kijken. Uiteraard kan je voor een sleutel op de deur woning kiezen, maar zelfs dan is opvolging toch verstandig. Ik geef je alvast 4 punten mee waar je op kan letten voor, tijdens en na het bouwproces. Zo koop je alvast geen kat in een zak! 

 

1. Breng het meerwerk en de bijbehorende kosten in kaart

Fijn, je bent op de perfecte nieuwbouwwoning gebotst en de prijs valt mee. Hou toch maar rekening met de kosten voor het meerwerk. Extra stopcontacten, een andere vloer of leidingen leggen. Meestal kan alles, maar zijn deze werken niet inbegrepen in de initiële verkoopprijs. Breng deze meerkosten vooraf in kaart, want enkel zo kan je de effectieve kostprijs van je nieuwbouwwoning correcter inschatten!

2. Ga de solvabiliteit van de aannemer of promotor na

Het zal je maar gebeuren, je aannemer gaat failliet tijdens de bouwwerken en alles ligt stil. Informeer je dus vooraf over de solvabiliteit en de betrouwbaarheid van je aannemer(s). Je kan misschien de jaarrekening opvragen, zo krijg je toch al een beter beeld over het bedrijf. Zeker als het om een onbekende of kleinere speler gaat is dit verstandig.

3. Wees aandachtig bij de oplevering van je nieuwbouw

Zodra je woning klaar is, loop je heel de woning door met je aannemer om te kijken of alles volgens plan opgeleverd is. Check de hele woning! Kijk of alle aansluitingen werken, de verwarming het doet en alle stopcontacten op de juiste plaats zitten. Stel vragen en controleer alles. Merk je gebreken of fouten nu niet op, dan krijg je er achteraf gegarandeerd problemen mee. Ben je niet echt technisch ingesteld? Zorg dan dat je iemand mee hebt die er wel wat van kent.

4. Laat gebreken, beschadigingen of ontbrekende zaken opnemen in het opleveringsrapport

Eventuele gebreken worden opgenomen in het opleveringsrapport. Als je aannemer bepaalde punten weigert op te nemen, maak er dan een discussiepunt van in het rapport. Je aannemer is dan niet verplicht om het op te lossen, maar jij hebt het alvast wel gemeld. Mochten er later dan toch nog problemen ontstaan dan kan je hier alleszins naar verwijzen. Teken dan met uitzondering van de genoteerde gebreken.

Recente artikelen